Kompaktrør udfases februar 2023

I rigtig mange danske kommuner er der på stier, i parker og på mange boligveje brugt lamper med kompaktrør. Specielt i 00’erne med den store kabellægning på Sjælland blev der sat virkelig mange lamper op med kompaktrør.

Nu er det i EU besluttet at kompaktrøret (både med skruesokkel – udfaset september 2021, 2-pin og 4-pin) skal udfases. Det vil sige, at man fra slut februar 2023 ikke længere kan købe disse lyskilder. Der vil være nogle af driftsholderne, der opbygger egne lagre, men allerede nu er det nærmest umuligt at købe kompaktrør hos de store grossister, bl.a. fordi flere af producenterne enten er i gang med at neddrosle produktionen eller allerede har stoppet produktionen af kompaktrør.

Men specielt for 4-pins kompaktrør, som er brugt i stor stil på boligveje, og som har en 360 graders lysudspredning, findes der for indeværende ikke tilfredsstillende LED erstatninger. Det betyder, at vejarmaturer med reflektorer ikke vil kaste lyset ud på samme måde som før. Dermed vil eksempelvis nogle veje, der overholdt vejreglerne fra 1999 ikke længere overholde disse ved lyskildeskift til LED-erstatninger.

Det er på nuværende tidspunkt svært at vurdere hvor stor problemstillingen bliver, men det forventes, at udfasningen vil medføre forøget udskiftning til nye LED-armaturer på boligveje, stier og parkeringspladser i Danmark.

Læs mere om reglerne her.